Prípadné zníženie maximálneho počtu poslancov vnímajú samosprávy rôzne

07.04.2013 Bánovce nad Bebravou

Nová Dubnica/Bánovce/Myjava 7. apríla (TASR) – Na zníženie maximálneho počtu poslancov mestských zastupiteľstiev v mestách s počtom obyvateľov od 10.001 do 20.000 zo súčasných 19 na 17 majú predstavitelia dotknutých samospráv rôzne názory. Zníženie počtu poslancov od nasledujúceho volebného obdobia je súčasťou novelizácie zákona o obecnom zriadení, ktorou sa poslanci NR SR budú zaoberať na májovom zasadnutí parlamentu.

Podľa primátora Novej Dubnice Petra Marušinca prípadnú úpravu maximálneho počtu poslancov na 17 nevníma ako problém. "Mesto Nová Dubnica má už druhé volebné obdobie 15 poslancov a dokáže bez problémov fungovať. Dokonca sa ešte ani raz nestalo, že by nebolo uznášaniaschopné. Ide skôr o to, ako si to mestá proporcionálne rozložia a ktorý obvod bude mať koľko poslancov," zdôraznil Marušinec.

"V čase, keď Mestské zastupiteľstvo v Bánovciach nad Bebravou určovalo počet poslancov pre súčasné volebné obdobie, mali Bánovce nad 20.000 obyvateľov, neurčilo teda najvyšší počet poslancov, ktorý povoľoval zákon (15 – 25). V súčasnej situácii sa budeme správať podľa zákona a podľa uznesenia poslancov mestského zastupiteľstva, ako určia počet poslancov pre nasledujúce volebné obdobie. Momentálne môžeme ťažko posúdiť negatíva, prípadne pozitíva zníženého počtu poslancov. Pozitívom môže byť úspora finančných prostriedkov," uviedla vedúca odboru vnútornej správy Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Anežka Znášiková.

Mestské zastupiteľstvo v Myjave má 19 poslancov, prípadnú ďalšiu redukciu ich počtu považuje primátor mesta Pavol Halabrín za nepochopiteľnú. "Je to neustále obmedzovanie verejnosti – obyvateľov mesta v priamom výkone moci a ich podieľaní sa na riadení mesta. Od roku 1990 sa to znižovalo zo 45 poslancov na 33, teraz na 17. Nerozumiem prečo, pretože na rozpočet to nemá vplyv a je to skôr na škodu," skonštatoval Halabrín.
 

Vyberte región